LeuvenRuiltMee

Op de website www.leuvenruiltmee.be kunnen inwoners, studenten en werkenden uit de buurt van Leuven vanaf 10 mei voorwerpen kunnen ruilen. Door het ruilen met mensen uit de naaste omgeving gemakkelijk te maken wil de stad Leuven duurzaam consumeren stimuleren en daarnaast de samenhang en verbondenheid in Leuvense buurten versterken.

Ruilen in je omgeving

Een kast die uitpuilt van boeken die nooit meer gelezen worden, een babypark en kleren van opgroeiende kinderen die al jaren plaats innemen op zolder, ... Iedereen kent het. Veel nuttige spullen blijven lang ongebruikt liggen of worden weggegooid terwijl de buurman ermee geholpen kan zijn.

Hierop wil de stad inspelen met het nieuwe ruilplatform.

Leuvenruiltmee.be houdt het midden tussen een traditionele zoekertjessite en een sociale netwerksite. Je kan er spullen die je wenst te ruilen aanbieden, aangeven naar welke zaken je op zoek bent en gaan 'shoppen' bij anderen. Om het ruilen gemakkelijk te maken kan je ook vrienden uitnodigen of zelf groepen aanmaken, bijvoorbeeld voor de studentenclub, sportvereniging of bedrijf.

Ruilen in je eigen buurt kan via een handig kaartje met een overzicht van de verschillende buurten in Groot-Leuven. Zo krijg je zicht op alle spullen die in je directe omgeving te ruil worden aangeboden en waarnaar je buren op zoek zijn.

Voordelen

Waarom zou je iets nieuw kopen terwijl je buurman van plan is om net het voorwerp dat jij zoekt weg te gooien?

Je kan heel wat besparen door spullen te hergebruiken in plaats van nieuwe, dure aankopen te doen. Ruilen met mensen die dichtbij wonen is niet alleen voordelig. Aangezien de website specifiek bedoeld is om te ruilen in regio Leuven, zijn verre verplaatsingen om te winkelen niet nodig en bespaar je daardoor ook tijd. Het is bovendien een kans om je buurt beter te leren kennen.

Uniek concept

Het ruilconcept is niet enkel uniek in Vlaanderen of Belgiƫ, maar ook ver daarbuiten. Je onderhandelt net zo lang met je ruilpartner tot er een voorstel op tafel komt waar beide partijen zich in kunnen vinden.

Samen voor een nog beter Leuven

Dit initatief past binnen de ambitie van stad Leuven om klimaatneutraal te worden tegen 2030. Door het hergebruiken van voorwerpen te stimuleren wil de stad de ecologische voetafdruk van de Leuvenaars verminderen en op deze manier mee de doelstellingen van Leuven Klimaatneutraal 2030 helpen realiseren.

Interesse om mee te doen? Schrijf je hier in op LeuvenRuiltMee.be!